Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

"κάπου-κάπου ένα κομμάτι ήλιου"

(Personda en la muerte)
.
Γιά τη Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα ο λόγος..Αφορμή το βιβλίο τής αγαπημένης φίλης Σύσσης Καπλάνη, "Τα σ΄αγαπώ που άντεξαν" -ερωτικές ιστορίες εξήντα έξι διάσημων ζευγαριών-εκδόσεις Αγκυρα.
Ολα τα στοιχεία και η επιστολή είναι παρμένα απο εκεί..
Κι οι δυο μεξικανοί.Τα παιδικά χρόνια τής Κάλο συμπίπτουν με την μεξικανικη επανάσταση ενώ ο Ριβέρα είναι παιδί-θαύμα απο τα 10 του.Εκείνη στα 18 της χρόνια μετά απο ατύχημα,υποφέρει μόνιμα απο σωματικούς και πνευματικούς πόνους.Στα 1926 αρχίζει να ζωγραφίζει ενώ ανάρρωνε.Είκοσι χρόνων ο Ριβέρα το 1907 σπουδάζει στην ευρώπη,γνωρίζει τους κυβιστές και τον Πικάσο.Τον ελκύει η μνημειακή τέχνη,γίνεται υπέροχος ζωγράφος τοιχογραφιών.
Το 1929 γνωρίζονται μεταξύ τους (36 χρόνων τότε ο Ριβέρα ζωγράφιζε τοιχογραφίες στο σχολείο που φοιτούσε η Κάλο αλλά η πιό ουσιαστική γνωριμία και ο γάμος τους έγινε στα 21 της) και παντρεύονται για να χωρίσουν το 1939 και να ξαναπαντρευτούν την επόμενη χρονιά. Τον έλκυε η εξυπνάδα της και το μίσος για το μεσοαστικό κατεστημένο.όπως και το άμεσο και συχνά ειρωνικό της χιούμορ.
"Αταίριαστο" ζευγάρι,μικρόσωμη εκείνη με ιδιαίτερη ομορφιά,εκείνος παχύσαρκος και άσκημος..Τρίτος γάμος για τον Ριβέρα.Σχέση θυελλώδης που τροφοδοτούσε συχνά τον τύπο με σκάνδαλα

(Frida Kahlo,los cocos)
.
Ο Ριβέρα δεν ήταν άνθρωπος που θα μπορούσε να αφοσιωθεί σε κάτι άλλο πέρα απο τη τέχνη του ενώ παράλληλα διατηρούσε πάμπολλες σχέσεις πέρα απο τον γάμο του.Κι η Φρίντα είχε αρκετούς εραστές-και στα δύο φύλα-όπως ο Ισάμου Νογκούτσι,ο Τρότσκι..
Το σπίτι που έχτισε ο Ριβέρα όταν παντρεύτηκαν,αντανακλούσε τη σχέση τους: δύο σπίτια ενωμένα με μιά γέφυρα.
Στα 1940 εκτινάσσεται στα ύψη η αποδοχή τής Κάλο που πλέον συναγωνίζεται τον άντρα της.Μετά απο ένα χρόνο χωρισμού καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να ζούν χωριστά κι ο Ριβέρα δέχεται τους όρους τής Φρίντα: να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να μη κοιμούνται μαζί.Κι η ζωή τους συνεχίστηκε όπως πριν..
Το μεγαλύτερο μέρος τής δουλειάς τής Κάλο -και ειδικά οι πολλές αυτοπροσωπογραφίες της,είναι γεμάτη απο συμβολισμούς που εκφράζουν τις εμμονές της για τον πόνο,τη γονιμότητα,τη μοναξιά και πάνω απ΄όλα,τον ίδιο τον Ριβέρα.Το μεγαλύτερο κατόρθωμά της ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρώτη της προσωπική έκθεση στη πόλη τού Μεξικού-το 1953-που όντας πολύ άρρωστη,τη μετέφεραν στη γκαλερί,ξαπλωμένη στο κρεβάτι της.

.
(Autorretarto)
.
23 Ιουλίου 1953 (επιστολή της στον Ριβέρα)
.
"(Τώρα γνωρίζω 'οτι) όλες αυτές οι επιστολές,σχέσεις και μεσοφόρια,κυρίες δασκάλες τών "αγγλικών",τσιγγάνες μοντέλα,βοηθοί με "καλές προθέσεις","εξουδιοδοτημένες αντιπρόσωποι απο μακρινές χώρες",αντιπροσωπεύουν μονάχα φλερτ,και στο βάθος αγαπιόμαστε πολύ,και εξαιτίας αυτού έχουμε αναρίθμητες περιπέτειες,γκρεμισμένες πόρτες,κατάρες,προσβολές,διεθνείς διεκδικήσεις-όμως θα αγαπιόμαστε πάντα..
Ολα αυτά τα πράγματα έχουν επαναληφθεί στα εφτά χρόνια που ζούμε μαζί,και όλες οι διακυμάνσεις που έχω περάσει χρησίμευσαν μόνο για να με κάνουν να καταλάβω στο τέλος οτι σ΄αγαπώ περισσότερο και απο το ίδιο μου το πετσί,και οτι παρότι,εσύ μπορεί να μη με αγαπάς με τον ίδιο τρόπο,εντούτοις με αγαπάς σε μεγάλο βαθμό.Ετσι δεν είναι;..
Πάντα θα ελπίζω οτι αυτό θα συνεχιστεί,και με αυτό είμαι ευχαριστημένη.
(Diego Rivera,Nude with calla lilies)


Ντιέγκο,
Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τα χέρια σου,τίποτε με το χρυσοπράσινο τών ματιών σου.Το κορμί μου είναι ολόγιομο απο σένα για μέρες ατέλειωτες.Είσαι το κάτοπτρο τής νύχτας.Η υγρασία τής γης.Η γούβα κάτω απο τις μασχάλες σου είναι το καταφύγιό μου.Τα ακροδάχτυλά μου ψηλαφούν το αίμα σου.Ολάκερη η χαρά μου είναι να νιώθω τη ζωή να αναβλύζει απο τη δική σου ανθοπηγή που φυλάει η δική μου,για να γεμίσει όλα τα μονοπάτια τών νεύρων μου που είναι δικά σου."

20 σχόλια:

roadartist είπε...

Τέλειο! Καλή μου Ερμία ήθελα να κανω και εγω ενα αφιερωμα στην πολυαγαπημένη μου Φρίντα, αλλά το έκανες εσύ..τόσο όμορφα..που καλύτερα δεν θα γινόταν! Λατρεμένη η Φρίντα, φοβερή η ζωή της.. Τα φιλιά μου και τη φωτεινή καλησπέρα μου!

melomenos είπε...

άλλο ένα υπέροχο αφιέρωμά σου!
ο έρωτας αγγίζει καμιά φορά περίεργα τους ανθρώπους
καλό σου βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Oι επιστολές μεγάλων ανδρών και γυναικών με συγκινούν πάντοτε μικρή.Ειδικά οι ερωτικές γιατί αποκαλύπτουν πτυχές χαρακτήρων που συχνά πυκνά είναι εντελώς ασύμβατες με τις προσωπικότητες που τις έστειλαν.Ειδικά για την Κάλο δεν θα φανταζόμουν τέτοια αφοσίωση.Υπάρχει κι άλλη επιστολή;

zero είπε...

Ενταξει, μιλαμε για κορυφη.
Πως με φτιαχνεις με τα ποστ που κανεις.
Να'ξερες μονο πως με φτιαχνεις.

Ανώνυμος είπε...

Yπέροχο ....
Η μέρα μου σήμερα σήμερα έγινε πιο όμορφη εξαιτίας του ...
Εξαιτίας αυτού του γραπτού σου εννοώ ...
Υπέροχο .

ερμία είπε...

roadartist,
και βέβαια να το κάνεις!πολύ χαίρομαι να βλέπω τέτοιες αναφορές.άλλωστε ότι έγραψα δεν ήταν ολοκληρωμένο-φταίει και ο χρόνος μου-αφορούσε κύρια το βιβλίο τής Σύσσης και το θέμα του.

(σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ)

ερμία είπε...

Νεράιδε,
ο έρωτας αλλάζει τα φώτα στούς ανθρώπους αλλά γι αυτό υπάρχει..
:-)
πρόσφατα διάβαζα κάποιες επιστολές τού Αραγκόν στη μούσα του που πριν ήταν μούσα άλλου.Και να πω πως οι μοναδικές που με συνεπήραν ήταν τού Μαγιακόβσκι..

ερμία είπε...

Τάκη,
όχι στο βιβλίο είναι η μοναδική επιστολή τής Κάλο.έψαξα λίγο να βρω κι άλλη,αλλά δεν βρήκα.αν ξέρει κανείς..
:-)

ερμία είπε...

silia,
χαίρομαι πολύ που σε "βλέπω".

άνθρωποι με τέτοιο δραματικό πάθος και στη ζωή και στη τέχνη τους είναι ποίηση ιδιαίτερη.

ερμία είπε...

zero!
γελάω!να σού πω πως χαίρομαι-πολύ

αν θέλεις,πήγαινε να δείς πίνακες τού Ριβέρα εδώ:http://fbuch.com/diego.htm
καθώς και την υποστήριξή του στον Emiliano Zapata και αργότερα στο ΚΚ τού Μεξικό.
:-)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα ερμία!
Το επόμενο ποστ θα έχει ήλιο! :)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Αυτός δεν της είχε γράψει τίποτα; :(

Utopia είπε...

Λατρεμένη η Φρίντα Κάλο...Υπέροχο το ποστ σου!Πρώτη φορά στα λημέρια σου...Καλή σου νύχτα!

skoinovatis είπε...

Απλά υπέροχο,
Πολύ όμορφη ανάρτηση!!!
Μπράβο.

zero είπε...

Ξερω καλη μου. Εχω δει πολλους πινακες. θα παω ομως εκει που μου λες.
Αφου σε εκανα και γελασες, κατι εκανα κι'εγω.
Την καλημερα μου.

akb8862 είπε...

Πολύ καλό & πλήρες το αφιέρωμα. Έμαθα πράγματα που δεν τα ήξερα. Να σαι καλά!

ερμία είπε...

ηλιογράφε,
ο τίτλος είναι ..παραπλανητικός.
προτιμώ τα σύννεφα και την ασυνέχειά τους.έτσι για να έχω υπαινιγμούς εξάτμισης στις πτώσεις :-)
η ανάρτησή σου είναι ακριβώς μέσα στο κλίμα "μου"



synas,
όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα γραμμή του..
βρήκα ένα βιβλίο όμως με κάπου 50 επιστολές τής Κάλο στον γιατρό της κυρίως με θέμα την αδυναμία της να κένει παιδί.Απ ότι διάβασα,μιά φορά αναγκάστηκε να διακόψει εγκυμοσύνη της εξ αιτίας τής άρνησης τού Rivera να αποκτήσει άλλο παιδί πέρα απο αυτά που είχε απο προηγούμενους γάμους του..

ερμία είπε...

utopia,
καλώς την-εγώ,άρχισα να την παρατηρώ,εννοώ το έργο της,κυρίως για τη χρήση τού χώρου στον κάθε πίνακά της και την φοβερή της ικανότητα να συνθέτει παράταιρα αντικείμενα..



σκοινοβάτη,
πολύ σ΄ευχαριστώ-απο μόνη της είναι έμπνευση αυτή η γυναίκα.απλά δεν μπορείς να τη ξεχωρίσεις απο τους πίνακές της.σαν να έχει ζωγραφίσει τη βιογραφία της

ερμία είπε...

zero,
μα φυσικά και έχεις δεί πολλούς-έγραψα τη διεύθυνση γιατί είναι απο τα λίγα σάιτς που έχουν τις πρώτες τοιχογραφίες του
:-)



akb8862,
σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ..αλλά πλήρες δεν είναι με τίποτα-μιά γωνιά καλύπτει :-)

(καταχάρηκα με το ποστ στον Αραγκόν μέσα απο το τραγούδι.φοιτητική αγάπη τότε-και τωρινή εμμονή!)

zero είπε...

Μα την βιογραφια της εχει ζωγραφισει καλη μου ermia.
Πιο συγκεκριμενα... την αγωνια της και τους πονους που ενιωθε στο αρρωστο κορμι της.
Στο τελος εμεινε αναπηρη και μετα πεθανε.
Στην πρωτη της εκθεση των πινακων της, πηγε μαζι με το κρεβατι της. Ηταν λιγο πριν τον θανατο της.
Αλλα μαλλον τα ξερεις ολα αυτα.
Για τους αλλους τα γραφω.
Την καλημερα μου.