Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

αυτάρεσκη κατανάλωση;.. (η τελευταία δεκαετία)

Andy Warhol 



(Στο βίντεο περιλαμβάνεται το έργο του Andy Warhol μόνο κατά τη τελευταία δεκαετία της ζωής του και δεν είναι τραβηγμένο απο το ίδιο το μουσείο του Brooklyn ούτε επεξηγείται απο κάποιον  συνεργαζόμενο curator - ίσως γι αυτό να έχει πολύ ενδιαφέρον )


Μιά απο τις πιό γνωστές φράσεις του Warhol είναι "θέλω να γίνω μηχανή" που συνήθως την ερμηνεύουν σαν επιβεβαίωση της απάθειας  και του καλλιτέχνη και της τέχνης. Ισως εξηγείται έτσι: "είμαι κι εγω μηχανή, κατασκευάζω (ή καταναλώνω) κι εγώ μαζικές εικόνες-εμπορεύματα, ανταποδίδω το καλό (ή το κακό) που λαμβάνω".
Ο ίδιος ο Warhol μιλώντας σ΄έναν κριτικό τέχνης είπε "κάποιος είπε πως η ζωή μου με κυρίευσε. Μού άρεσε αυτή η ιδέα." έχοντας μόλις ορκιστεί  πως έτρωγε το ίδιο γεύμα τη τελευταία εικοσαετία. Κι οι δυό αυτές φράσεις ερμηνεύτηκαν σαν υιοθέτηση της παρόρμησης για επανάληψη που προέρχεται απο μιά κοινωνία μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης (from: art since 1900).Αυτός ο μηδενισμός που πρωτοεμφανίστηκε με τους ντανταϊστές,βρήκε την αμφιλεγόμενη εφαρμογή του στη πράξη ,απο τον Warhol.
O ίδιος άλλωστε υποστηριξε " αυτό που δεν μπορείς να νικήσεις, υιοθέτησέ το".



Σε διάφορες χρονικές στιγμές είχε πεί  "μου αρέσουν τα ανιαρά πράγματα", "μου αρέσει να είναι τα πράγματα ακριβώς τα ίδια,ξανά και ξανά", "δεν θέλω να είναι ουσιαστικά το ίδιο, θέλω να είναι ακριβώς το ίδιο. Επειδή όσο περισσότερο βλέπει κανείς το ίδιο ακριβώς πράγμα, τόσο περισσότερο χάνεται η σημασία και τόσο καλύτερα και πιό άδειος νιώθει κανείς" εξηγώντας  την "υιοθέτηση της ανίας- της επανάληψης - της κυριαρχίας".
Στην ίδια συνέντευξη στον κριτικό που αναφέρθηκε πιο πάνω, είπε " όταν βλέπεις μια φρικιαστική εικόνα ξανά και ξανά, αυτή πλέον δεν έχει τον ίδιο αντίχτυπο"..
Ίσως η επανάληψη στον Warhol να "επιχειρεί να συγκαλύψει μια πραγματικότητα που θεωρείται τραυματική, αλλά μ΄έναν τρόπο που υποδεικνύει  παρ΄όλα αυτά αυτή την τραυματική πραγματικότητα"



Με τα έργα της τελευταίας δεκαετίας του,σαν τελευταίο κεφάλαιο της 40χρονης πορείας του στη τέχνη, παράγει πίνακες όσο ποτέ πριν.Παίρνει μέρος στη τάση αναβίωσης της ζωγραφικής κατά τη δεκαετία του 1980. Αυτή την τελευταία του περίοδο, η συνεργασία του με τον Jean-Michel Basquiat (1979), τον οδηγεί στην επιστροφή στη ζωγραφική με το χέρι. Αντί της μαζικής παραγωγής ,πλέον, ανακαλύπτει καινούρια στυλ, τεχνικές και αντικείμενα..